Читај ми!

Живот и стандарди-Косово поље

До јуна 1999. године Срби су били већинско становништво у Косову Пољу са преко 18.000 становника. Данас у самом Косову Пољу тек 50 Срба.

Највише становника је у Угљару, Кузмину, Бресју и Батусу, па је укупан број становника српске националносту у целој општини 2.200. Косово Поље је потпуно променило етничку структуру становништва и измењен је и сам изглед места. Некада породичне куће и многе ресторане по којима је то место било препознатљиво, замениле су зграде и пословни објекти.

Само железничка станица и део око ње подсећају на некадашње Косово Поље које је било главно седиште железнице у Покрајини. Поред домаћих саобраћали су и међународни возови на релацији Атина-Скопље-Београд-Минхен.
У оближњем машинском парку неколико српских породица. У близини цркве Светог Николе две српске куће и свештеник са породицом. У Бресју још само 50-ак српских кућа и црква великомученице Екатерине.
Оближње Угљаре са највећим бројем становника изгубило је 280 хектара земље због изградње ауто пута Приштина-Тирана. Трасе ауто пута воде директно кроз српска села па је и њихов опстанак доведен у питање. Прилив албанског становништва је огроман па је перспектива за Србе у том месту све неизвеснија.

Ауторка емисије: Светлана Вукмировић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво