Читај ми!

Око магазин-31.7.2020. Халијард-филмска прича

Спасилачка мисија која се 1944. године одиграла у селу Прањани код Чачка, данас се сматра најуспешнијом операцијом спасавања савезника у II светском рату.

О Мисији Халијард односно операцији "Ваздушни мост", Радош Бајић је најавио снимање филма и серије, а крај Прањана ускоро почиње изградња меморијалног центра.

Подсетимо, више од 500 савезничких пилота које су Немци оборили изнад овог дела Србије, успешно су пребачени у италиијанску луку Бари уз помоћ равногорског покрета Драже Михаиловића и несебичну помоћ мештана.

Да ову причу није покренуо пензионисани потпуковник америчког ваздухопловства Џон Капело, можда данас о томе уопште не бисмо ни причали. Он је и гост вечерашње емисије.
Подсећамо вас и на причу са 74-те годишњице обележавања, када је операција "Ваздушни мост" спојила мештане Прањана и америчке потомке некадашњих равногораца.

У вечерашњој емисији и пресек прве године мандата премијера Велике Британије Бориса Џонсона. Све што га је затекло за годину дана, некоме би било довољно за целу политичку каријеру. Довољно је поменути да је преузео кормило Брегзита, и уз разне препреке, ипак га спровео. 2020. је требало да буде година преговора са ЕУ о будућим односима, али постала
је година короне коју је на крају и сам Џонсон преболео. А изазови тек чекају.

Уредник: Горислав Папић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво