Читај ми!

Живот и стандарди: Чувари Јањева

Малобројни Хрвати на Косову и Метохији боре се за опстанак. У Јањеву најпознатијем насељу које су пре 700 година населили трговци и рудари из Дубровника данас живи око 240 Хрвата.

После 2000. године почињу њихови проблеми и огроман притисак који многи нису издржали. Они који су отишли пут Хрватске оставили су закључане куће које комшије Албанци непрекидно пљачкају и уништавају. Крађама је изложена имовина и оних који су остали. Краде се све, од стоке до механизације. Ни стара црква Светог Николе није поштеђена. Јањево личи на запуштено место, иако у њему поред Хрвата, живе Албанци и Роми.

У Јањево, које је окружено брежуљцима, може се доћи само једним јединим путем. Истим путем се излази из села. Куће старе више стотина година сведоци су прошлих времена. И тако старе мета су плачкаша. Рушевине, сиромаштво и незадовољство слика су стања у данашњем Јањеву.
Јањевци занатлије били су познати широм старе Југославије. У самом Јањеву затекли смо познатог трговца Фрању Палића. Као и други мештани и он сведочи о невољама којима су изложени и са сетом се присећају дана када крађа није могла ни да се замисли.
Живе у оскудици и углавном од примања која остварују преко српских локалнх самоуправа у Липљану и Грачаници и од помоћи коју добијају од родбине из Хрватске. Осим у Јањеву, Хрвати живе и у Летници код Витине.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво