Читај ми!

Живот и стандарди- Пут Метохије

У Пећком округу Срби живе у око 30-так села. Делимично су успели да обнове имања и поново обрађују плодну метохијску земљу.

Поред обнове разрушених домова, запуштених имања, посечених воћњака и затрпаних бунара повратнике су чекала и друга искушења. Тешкоће трају од дана када су се 2001. године вратили први домаћини у селу Осојану, до данас.

На малобројне који су одлучили да се врате много пута се пуцало. Трпели су крађе и сталне провокације. У исто време међународни представници понављали су да је повратак дуг и сложен процес. Одлучујући први корак преузело је пре 14 година 52 мештана који су се вратили у Осојане.

Сада то село броји око 80 домаћинстава, а у њему је и седиште општине Исток. У суседном Жачу још увек видљиви трагови срушених српских кућа. Оне које су обновљене знатно су мање, али их често обилазе албански лопови.

Средњовековни манастир Будисавци код Клине још увек ограђен бодљикавом жицом, чувају припадници косовске полиције. У њему две преостале монахиње које локални Албанци повремено провоцирају. Предлажу им да као жене напусте манастир, јер је по њима Албанским мушкарцима место у њему!? Утеха монахињама су најближи Срби од манастира удаљени 3 километра, у мешовитом селу Рудици.

У емисији "Пут Метохије" сазнајемо и ко су већински власници метохијске земље. О томе говоре становници Тучепа, Жача, Рудице, Осојана и других села као председници Привремених органа Општина Исток и Клина.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво