Читај ми!

Траг: Ко учи учитеље

Први Србин који је послат као државни питомац у Беч да заврши педагошке студије био је Сретен Аџић.

Овај знаменити педагог идејни је творац и први управитељ Учитељске школе у Јагодини. Мушка Учитељска школа основана је на иницијативу краљa Александра Обреновића још давне 1898. Године

О школи, Сретену Аџићу и тековинама нашег образовања говоре директорка школе, садашњи студенти, проф. Филолошког факултета Александар Петровић и некадашњи ђаци међу којима су и бивши директор РТС-а Ненад Ристић, бивши директор Телевизије Београд Александар Аврамовић, бивши уредник Радио Београда Добрица Милићeвић и други.
Стара и нова зграда некадашње Учитељске школе, затим Педагошке академије а сада Учитељског факултета, парк који је готово ботаничка башта оаза су знања, младалачке креативности и ентузијазма.

Завод Сретена Аџића замишљен као модерна народна школа за образовање учитеља и данас прати његову идеју. Развој будућих педагога кроз музичко образовање, природне и друштвене науке, литерарне узоре попут Момчила Тешић, Љубише Богићевића, Добрице Ерића и Милисава Савића који су објављивали у школском часопису "Узданица", забележен је у школској архиви, а о многоме сведочи и најстарије дрво Гинко у школском парку под чијом крошњом се често чује звук гитаре.

Сценарио и режија: Мики Андрић
Уредник: Љубисав Алексић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво