Читај ми!

Живот и стандарди Велика Хоча од Немањића до данашњег дана

На бреговима између винограда, двадесетак километара од Призрена је Велика Хоча, средњовековна раскрсница путева од Запада ка Истоку, село где такорећи свака кућа има споменичку вредност.

Први писани помен Велике Хоче је даровна повеља Стефана Немање из 1198. године, којом девет села у близини Призрена поклања манастиру Хиландар. Оснивачком повељом формирана је метохија у "жупи призренској" и она је на почетку имала девет села - Непробишта, Момушу, Сламодражу, Ретивљу, Трње, Ретивштицу, Трновац и две Хоче - Горњу и Доњу. Та села и данас постоје са сличним или истим именима.

У самом селу је и необично велики број цркава и црквишта, што на особен начин говори о значају који је у прошлости ово место имало. Цео крај познат је и као богато виногорје. Ту су виногради манастира Високи Дечани и стара виница у којој се чува надалеко цењено вино.

Екипа РТС-а боравила је током децембра у овом селу чија је културно-историјска баштина била тема магистарског рада професора Филозофског факултета у Косовској Митровици, Божидара Жарковића. Саговорници у емисији су и мештани овог села које никада није напуштено, ни у време највећих страдања, али и они које су животне ситуације довеле у овај крај са којим су се сродили.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво