Читај ми!

Покретна прошлост- Тито на Косову 1.еп.

У првој епизоди, Тито на Космету, први пут се емитује аутентични снимак разговора Јосипа Броза Тита са политичким активом Косова одржаног на Брезовици (туристички центар на Шар - планини) 3. априла 1975, нешто више од годину дана од доношења новог устава СФРЈ.

Косметским руководиоцима Тито је указао на своје виђење положаја покрајине, која је по Титу, још тада била неуралгична тачка. Доживотни председник СФРЈ каже да је читао у страној штампи да ће Југославија са Косовом имати проблема.

У својим боравцима на Космету Тито је говорио о природним богатствима, потенцијалима и његовим идејама како их ваља користитити. Још тада, 3.ИВ 1975, Косметске електране, које су пројектоване да струјом снабдевају црногорску и македонску привреду, нису радиле како је планирано, имале су застоје и по месец дана у периодима када је струја била најпотребнија.

Тито каже да Косово у економском смислу иде уназад и поред тога што добија значајна средства из фонда за неразвијене. Говори и о летку непријатељске садржине који је кружио Косметом и одакле је дошао. Тито је тада употребио реч иредента за албански сепаратизам коју су политичари користили после његове смрти.

Аутентични снимци са Брезовице откривају и наличје Титовог окружења. У време разговора маршал је имао 83 године. У сложена питања о којима је говорио умешао се и Титов пас...
Аутор: Драган Коларевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво