Читај ми!

Живот и стандарди: Наталитет за пример

У последњих неколико година српске средине на Косову и Метохији бележе највећу стопу наталитета у земљи иако су услови где живе далеко од потребних.

Животне околности на Косову и Метохији никада нису биле лаке па можда је баш зато већа и одважност родитеља. Свесни да је снага у породици, млади брачни парови у Косовском Поморављу, Грачаници, Зубином Потоку и другим срединама упркос свему одлучују се за више деце. Може се рећи да су породице са једним дететом на Косову и Метохији и данас као и раније реткост.

У новој болници у Пасјану породилиште има све потребене услове и од његовог отварања родило се 108 беба. Једна од мајки је и Зорица Китановић из Косовске Каменице која је родила седмо дете, ћерку Јану.

И у КБЦ Приштина у Грачаници редовне гужве на одељењу гинекологије. Ту је и двадесетседмогодишња Мирјана Јовановић која чека друго дете. Са осмехом на лицу каже да планира још двоје деце а будућим мамама поручује да не треба да одлажу трудноћу.

С друге стране подаци показују да код албанске заједнице, која је до сада бележила највећи природни прираштај у Европи, наталитет из године у годину постепено опада.
У емисији говоре породиље, лекари, медицинске сестре и други.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић, произведено 2017. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво