Читај ми!

Живот и стандарди: Рударски вилајет Осојанске долине

Рудно богатство, у метохијским селима Тучеп и Осојане, постало је камен спотицања за мештане овога краја. Наметнуло се као тамни вилајет са дилемом - ако узмеш кајаћеш се, ако не узмеш - кајаћеш се више...

Прве српске повратничке породице стигле су у Осојане 2001. године верујући да је то коначно. Веровали су и обећањима да је повратак могућ. Било је јако тешко - поново градити живот, најпре под шаторима, уз згаришта која су опомињала и подсећала.

Данас, Осојане, административни центар овдашње српске заједнице, одаје другачији утисак у односу на пре 15 година. Много је новоизграђених кућа, виде се обрађене оранице и неретко пластеници, са игралишта поред школе чује се дечја граја, наговештај одрживог повратка.
Међутим, безбедност за мештане ових села још увек представља проблем, чести су упади у српске шуме, противзаконита и насилна сеча дрва, али и крађа имовине.

И у светлу свих искушења повратничког живота, отвара се нова тема - појављују се инвеститори, грчки ТИТАН груп и њихова фабрика "Шарцем". Заинтересовани су за отварање малог рудника лигнита, кога у Тучепу и на ободу Осојана има у изобиљу.
Међу Србима повратницима много је недоумица и скепсе, и поново не спавају мирно. Кад су помислили да су се коначно скућили, нова их је мука притисла.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво