Читај ми!

Траг: Копаоник, прича са источне стране

Домишевина, Витоше, Ковизле, Радуње, Боранце, Блажево необична су имена села на југоисточној падини Копаоника у близини административне линије са Косовом и Метохијом. Иако се котлина граничи са елитним скијашким центром у њој се живи сасвим скромно.

Највеће село је Блажево на 800 метара надморске висине, како му име каже место благе климе. Такви су и људи, на први поглед скромни али посебни. Дуговечни горштаци пешаче дневно на десетине километара. Шеф месне канцеларије завршио је факултет у шестој деценији. У дом здравља из Крушевца вратио се специјалиста неуропсихијатрије који у овом крају има највеће крдо говеда. А ту је и најстарија кафана у овом делу Србије.

Овде је шездесетих година живело 6000 душа. Данас живи једва 1000, због затварања рудника и честих земљотреса. Подручје обезбеђује Војска Србије. Њихова база у Боранцима стопила са средином, не само због добре камуфлаже већ и суживота са мештанима. Специфична је по томе што у њој ради сеоска школа са једним ђаком.

Екипа дописништва РТС-а из Крушевца била је и на највишем водопаду у Србији и брду Рујевац испод кога је епицентар најјачих земљотреса на Копаонику.

Ауторка емисије: Горана Младеновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво