Читај ми!

Великани-Краљ Александар I Карађорђевић

Школовање је почео у Женеви, а наставио у Петрограду. Напунио је 14 и по година, када је обавештен да је његов отац постављен за српског краља. У лето 1903. дошао је у Србију, са сестром Јеленом и братом Ђорђем.

Као престолонаследник, окружио се групом официра, учесника у мајском преврату, на челу са Аписом. У балканским ратовима био је командант Прве српске армије, а у Првом светском рату и Врховни командант српске војске. Велике победе те војске на Церу и Колубари донеће му углед у светским размерама. Попут оца, кренуће пут албанске голготе. У току политичких преговора с иностраним државницима, залагао се за "уједињење у једну домовину Срба, Хрвата и Словенаца, који су један народ, са истим традицијама, језиком и аспирацијама, али ког је разделила зла коб". Аписови "црнорукци" и Пашићеви "старорадикали" били су склонији националном уједињавању Срба. Регент је увидео да ће морати да придобије једне, да би с њима уклонио друге. Инсценирао је судски процес у Солуну, на ком је Апис осуђен на смрт. Кад је стрељан, Европа је то примила са згражавањем. Но, регент је уклонио најтежу препреку на путу стварања Краљевине СХС.

Уместо мале Србије, национално хомогене и верски јединствене, са одређеним менаталитетом и традицијама, створио је велику државу, онакву какву је желео, али оптерећену разликама у привреди, вери, култури и животима у засебним земљама... Убијен је у Марсеју приликом званичне посете Француској. Наводно су му последње речи биле: "Чувајте ми Југославију". После атентата, утврђено је да болује од рака на желудцу, и да је, раздиран опаком болешћу, већ умирао...

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво