Читај ми!

Живот и стандарди-Ибарски Колашин

Јабука, Дрен, Црепуља, Вељи Брег, Придворица, Јасеновик, само су нека од преко шездесет села у Ибарском Колашину.

То подручје општине Зубин Поток на северу Косова и Метохије насељено је већинским српским становништвом. Албанци живе само у Чабри, селу које се налази уз магистрални пут који води према јужном делу Косовске Митровице, одакле често стижу провокације али и оружани напади.

И поред тога, вредни Колашинци баве се пољопривредом. Обрађују њиве, одржавају ливаде и чувају своју земљу. Та средина поседује огромне туристичке потенцијале. Падине Рогозне и Мокре Горе красе читав предео, у чијој средини се простире језеро Газиводе. И на те преостале српске ресурсе Приштина полаже право, јер се седиште предузећа "Ибар-Лепенац ", од изградње језера, налази у Приштини.
Становници Ибарског Колашина, кажу, имају дубоке корене у том крају и отуда извире сва њихова снага. Преживели су барикаде, тенкове, лажне оптужбе и многе нападе. Свесни су да их и у будућем периоду чекају искушења. Али, они су за њих одавно спремни.

У емисији говоре Срђан Вучинић - општина Зубин Поток, директорка Дома културе, становници Превлака, Јабуке, Придворице и других села.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић, произведено 2015. године

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво