Читај ми!

Квадратура круга-Мохач и Политикин забавник

Мохач је град смештен на тромеђи Мађарске, Србије и Хрватске у коме Срби живе још од средњег века. Историјске прилике и неприлике у 18. веку натерале су део Срба из Мохача да се покатоличе. Више од половине Срба који су живели у овом граду, после Првог светског рата, напустило је Мохач. Део оних који су остали у том граду, временом је изгубио додире са својим српским коренима.

Такав је случај са Норбертом Бугарским који је тек недавно открио своје српско порекло. И пре него што је сазнао за српске корене Бугарски је обновио млин у Мохачу који је вековима припадао Србима и преузео старатељство над српском, православном црквом у Мајшу у коме више нема Срба. У Мохачу је данас више Срба под земљом него оних који ходају земљом.

Друга прича у новом издању Квадратуре круга говори о листу који је многе генерације увео у свет науке, историје, музике и стрипа, који је недавно прославио 80. рођендан. То је Политикин Забавник, један од ретких српских и југословенских листова који је излазио на руском и бугарском језику.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво