Читај ми!

Великани- Степа Степановић

За питомца познате Артиљеријске школе млади Степа је примљен без пријемног испита. Kад су 1876. почели српско-турски ратови, његова класа морала је да прекине школовање. Већ у тим ратовима истиче се као командант који није командовао: "Напред!" него: "За мном!"

После победа код Једрена и на Брегалници заслужиће назив "несаломљиви Степановић", како ће га током Првог светског рата звати аустроугарски и немачки команданти. На централном делу колубарско-сувоборске линије Степановићава армија је у Kолубарској бици зауставила офанзиву Пете армије на десној обали Kолубаре, а затим послужила и као стожер маневарских подухвата војводе Путника, који су довели до најсјајније српске победе у Првом светском рату.

После мукотрпног преласка преко сурових албанских планина, војвода Степа је играо важну улогу у реорганизацији српске војске на Kрфу и у њеном припремању за пробој Солунскога фронта. Вратио се у отаџбину с ореолом једног од највећих војсковођа Првог светског рата.
Упркос томе, остао је миран и скроман човек, који се није отимао о титуле, положаје и одликовања. За њега је осећај да је корисно послужио своме народу у његовој мукотрпној борби за слободу било право признање за све што је учинио током дуге и успешне војничке каријере. Руковођен таквим узвишеним осећањима, легендарни Степа се, годину дана по завршетку рата, повукао из активне службе. Цео свој живот изразио је у неколико речи: "Из народа сам поникао, он ме је начинио оним што сам, морам се покоравати његовој вољи и служити му до последњег даха"...

Уредник и сценариста серије је Момир Kарановић, а редитељ Иван Поповић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво