Око магазин-4.6.2020. Иво Андрић, Срби и Немци један југословенски живот

Ако Мартенс тумачи Андрића из свих углова па и из политичког, може ли тако да се тумачи и Мартенсова књига?

Уз поднаслов један европски живот немачки новинар Михаел Мартенс написао је биографију о једном југословенском животу Иве Андрића. Књига је изазвала много реакција, много је похвала а најупечатљивију критику написао је професор јужнословенске књижевности на лондонском универзитету Зоран Милутиновић који је на 11 страна на енглеском језику сецирао Мартенсову књигу? Ако Мартенс тумачи Андрића из свих углова па и из политичких може ли тако да се тумачи и Мартенсова књига. И шта о томе каже професор српске књижевности на београдском универзитету Александар Јерков.

Михаел Мартенс познати је новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга, био је дугогодишњи дописник из Београда и тада је одлично савладао српски језик. У Београду се заљубио и у највећег српског писца и одлучио се на подухват који је трајао седам година: писање биографије Иве Андрића. Да ли је Мартенс разумео један југословенски живот Иве Андрића и како реагује на критике које су дошле и на енглеском и на српском језику? Михаел Мартенс говорио је за Око магазин.

Занимљива политичка ситуација у Приштини; јуче је у косовској скупштини састављена нова владајућа већина али новом првом човеку владе нико није предао дужност, а Аљбин Курти је напослетку ипак изашао из своје канцеларије али и даље тврди да не признаје нову владу и да је он алтернативни премијер. Упркос томе нови премијер одржао је данас прву седницу нове владе а ко је уопште Авдулах Хоти, која је његова политичка снага, које стране силе га подржавају и шта ће то значити за могући дијалог Београда и Приштине?

Уредник емисије: Горислав Папић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво