Дворци Војводине- Гецини Дунђерски 2.део

Казивање о најбогатијој српској породици XIX века у Војводини. У другој половини 19. века, породица Дунђерски је поседовала 40.000 хектара ораница у Бачкој и Банату, две фабрике пива, фабрику тепиха, девет транспортних бродова и чак пет двораца. Лазар Дунђерски је купио дворце Бeзереди у Челареву, Стратимировићи у Кулпину, Соколац у Новом Бечеју, Камендин, а дворац Дамаскин у Хајдучици је изградио за своју најстарију кћи Олгу.

Свака од тих здања, који су и данас репрезентативни примерци те врсте градитељства, носе белеге о себи и својим власницима. Прича о дворцима породице Дунђерски је у ствари прича о фасцинантном успеху и моћи најчувеније српске породице у Војводини.

У епизоди говоре потомци Дунђерских, Иван Дунђерски, Душко Дунђерски, Никола Танурџић, Ђорђе Вуковић, као и историчар др Весна Димитријевић, публициста Љубиша Николин и историчар уметности Миле Игњатовић...

Сниматељи Душан Живковић, Дарко Бурсаћ, монтажер Ксенија Савићевић, аутор и уредник Божидар Ђуран. Производња је поверена Документарној редакцији РТС.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво