Око магазин: Кад испратим авионе на Србију - Хрватска

Како су марта 1999. реаговали Фрањо Туђман, како Стјепан Месић а како "Ферал трибјун"? Како у Загребу 20 година касније гледају на Нато бомбардовање?

Двадесет година је довољна дистанца да погледамо како је бомбардовање Србије праћено у бившим југословенским републикама. Да ли је тада било више ликовања или солидарности? И да ли је две деценије касније поглед имало другачији? Почињемо са Хрватском где је парадоксално Туђман ћутао а слободоумни Фераловци нису иако би можда боље било да јесу.

У земљи чији је премијер био један од најзаслужнијих људи за бомбардовање Југославије свакодневно су се одржавали протести против НАТО агресије. Протесте у Лондону организивао је британски Србин Марко Гашић а редовно и упркос свом председнику Блеру на њима се  појављивао и Џереми Корбин, данас лидер лабуриста и најпопуларнији политичар у Енглеској.
О лондонским протестима пре 20 година говоре тадашњи учесници Марко Гашић и Ивана Милорадовић.
Баш из Лондона Харолд Пинтер писао је о томе како је Нато бомбардовање непромишљено и малоумно а осим чувеног британског нобеловца још неки од највећих светских интелектуалаца подигли су глас против бомбардовања Југославије. Међу њима се издваја Петер Хандке који је да би се солидарисао са Србима дошао у нашу земљу априла 1999. а и јуче је био у Београду на 20. годишњицу почетка Нато агресије.Како се сећа 24. марта 1999. а како му све то изгледа данас?

Уредник емисије : Горислав Папић, производња 2019. година.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво