Београдско благо- Ботаничка башта Јевремовац

У премијерном издању, документарни серијал „Београдско благо“ још једном подсећа на изузетне људе и места на које, у свеопштој гужви и забораву, не обраћамо пажњу. У среду 02. децембра, биће речи о Ботаничкој башти Јевремовац, зеленој оази на површини од пет хектара, споменику природе под посебним режимом заштите, а захваљујући богатом културном и историјском наслеђу, и споменику културе града Београда.

Почетак приче о ботаничкој башти налазимо у другој половини 19. века, 1874. године, када је основана одлуком Министарства просвете и црквених послова Кнежевине Србије, на предлог Јосифа Панчића, професора ботанике на Великој школи. После поплава које су уништиле биљни фонд и плац уз обалу Дунава на коме се башта првобитно налазила, Панчић и његов колега дворски лекар Саво Петровић, тражили су боље место које ће наћи захваљујући краљу Милану Обреновићу. Он ће 1889. Великој школи поклонити своје имање наслеђено од деде, господара Јеврема Обреновића. Једини услов који је поставио био је да се башта назове Јевремовац.

Лепоти баште коју краси и оригинални Јапански врт, нарочито доприноси велики стакленик, купљен крајем 19. века, убрзо после пресељења на нову локацију. Један од најлепших и највећих у овом делу Европе, подигнут у викторијанском стилу са централном куполом и два крила, 2014. године обновљени стакленик фабрике „Мозентин" из Дрездена, покрива преко 550 квадратних метара и под сводом чува више од 1.000 биљака.
Значај овог места увећава чињеница да се у њему чува и успомена на великог научника Јосифа Панчића, оснивача и првог управника баште. Лекар, професор Лицеја, први председник Српске краљевске академије и најбољи познавалац флоре Србије, Панчић је 40 година провео у природњачким истраживањима, о чему сведоче многобројни важни радови, открића оморике и рамонде и, нарочито, вредна збирка његовог хербаријума, неисцрпан извор за упознавање биљног света наше земље, али и ширег подручја Балкана.

Уредница и ауторка емисије је Невена Милић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво