Квадратура круга- 63.Падобранска бригада

Краљевина Југославија је била међу прве четири земље у свету које су пре 80 година имале своје падобранске јединице.

При крају Другог светског рата ту јединицу, основану 1939. године, наследио је Падобрански батаљон из кога је израсла чувена 63. падобранска бригада, која је била симбол отпора Нато агресији.
63. падобранска бригада је била елитна јединица, специјализована за посебне извиђачке и диверзантске операције. 1999. године припадници те бригаде су се борили са терористима ОВК и диверзантским групама које су из Албаније покушавале да продру на територију Србије. У одбрани границе и бици на Кошарама погинуло је и рањено више припадника ове бригаде.
За сваког војника била је част и изазов служити у 63. падобранској, коју је красило много тога што није постојало у другим јединицама.
Велики јубилеј, 80 година падобранства у Србији, окупио је ветеране 63. падобранске бригаде који су се са војних аеродрома у Нишу и Батајници поново заједно винули у небо, што ћете видети у новом издању Квадратуре круга у коме један од бивших команданата ове бригаде Ненад Кузмановић говори о свом искуству када је оборио државни рекорд, скоком са 9000 метара, без боце са кисеоником и тиме се сврстао на листу малобројних у свету који су се усудили на такав подухват.

Аутор Бранко Станковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво