Квадратура круга- Филмске новости

Више од 30 година ниједна биоскопска представа у бившој Југославији није почињала без Филмског журнала који је био средство пропаганде тадашњег режима, али и важан извор информисања који је биоскопску публику информисао не само о политичким догађајима, Титовим посетама и пријемима, већ и о збивањима из света културе, спорта, али и из свакодневног живота.

Филмски журнал је практично био претеча телевизије и важан сведок једног времена. Ко су били цензори који су одлучивали шта ће се појавити у журналу, шта су све камере Филмских новости забележиле, а гледаоци никада нису видели, сазнаћете у новом издању Квадратуре круга, која прати развојни пут Филмских новости у протеклих 75 година.
Камере Филмских новости једине су у свету снимиле низ значајних, историјских догађаја у тадашњој Југославији, али и свету. Сниматељи те филмске куће забележили су посете многих државника света и боравак Чегеваре, Ричарда Бартона, Елизабет Тејлор, Алфреда Хичкока, Кирка Дагласа, Хенрија Мура и многих других познатих личности Београду и Југославији. Све то се данас чува у депоима Филмских новости на 15 милиона метара филмске траке.
Своју каријеру у Филмским новостима започели су многи редитељи и драматурзи, међу којима су Пуриша Ђорђевић, Мира Траиловић и Ђорђе Кадијевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво