Траг у простору- Пут перјем посут

Много је прича и легенди о гуски, тој првој птици коју је човек припитомио. Спада у породицу патака и врло је слична по изгледу и особинама дивљој гусци. Стари народи су веровали да су гуске свете животиње, гласнице између неба и земље, а њихово месо смели су да једу само владари и свештеници.

Било је и доба када је са 100 тона годишње Србија била трећа у свету по извозу перја. Све се кажу белело по војвођанским шоровима од гушчијих јата. Било је толико гусака, да су постојали сеоски пастири који су чували и изводили гуске на пашу ван села.

Домаћини су гуске пуштали изјутра, а увече су им се враћале са паше. Кажу да су за време бивше Југославије задруге откупљивале гушчије перје, месо и џигерицу.
Тада је готово свако војвођанско домаћинство имало бар тридесетак гусака. Сада кад више нема сигурног откупа и када се морате намучити да пласирате производ, а широм света јачају покрети и протести активиста за заштиту животиња, многи су одустали. Када бисмо све гуске данас сакупили на једно место и пребројали једва да би било гусака за једно просечно јато.
Веома је тешко пронаћи оне који се баве сакупљањем и продајом перја, товом гусака и продајом џигерице, масти и меса, али "Гусанијада" у Мокрину одолева и свако ће вам у Мокрину потврдити да гушчији свет почива на љубави. У јату које прати мужјака има бар три женкe, али му је једна миљеница. Њено страствено гакање подиже гусану адреналин. Ношени природним нагоном, зарад наклоности женки, гусани се надмећу бранећи своја јата.

Ауторка и уредница: Милица Барјактаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво