Право на сутра- Чувари традиције из Гостовуше

Мештани Готовуше, села у општини Штрпце, у Сиринићкој жупи, са радошћу ишчекују Беле покладе... У сусрет пролећу, уочи Великог васкршњег поста, сваке године на овај празник, који симболизује праштање, опроштај грехова, организују маскенбал - женидбу Краљевића Марка, обичај у народу познат као "прочка".Учесници у овом програму су сеоски момци - "вучари", маскирани у живописне костиме. Цео догађај завршава се ритуалним паљењем бакљи - "кумбара", што је од давнина значило заштиту од злих духова и нечастивих сила...

Убеђени су мештани Готовуше да се чувањем старих обичаја, за које поуздано не могу рећи од када датирају, али се верује да је тако било још за време турског ропства, да се истрајавањем у њиховом спровођењу - боре за опстанак на земљи предака. Верују да, ако би дозволили да "прочка" и "вучари" падну у заборав - да би део њихове душе нестао заувек.

Љубав према обичајима и традицији овде се негује од малих ногу. Тако не чуди што су у фолклорном друштву у Готовуши, готово сви чланови малишани. А, наталитетом су овде јако поносни.
Чувари традиције, обичаја, веровања и духа који је заиста посебан - наравно - јесу и најстарији. Мушка певачка група Културно уметничког друштва "Младост" из Готовуше је ветеранска, али и репрезентативна, јер иза себе има бројне наступе и признања.
У овој епизоди серијала "Право на сутра" говоримо и о актуелним темама, условима живота, окретању воћарској производњи, представљамо песникињу из Готовуше, али и учимо како се спрема филија, један од кулинарских специјалитета из овога краја.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић, производња 2019. година

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво