Око магазин-5.9.2019. Корида у Републици Кочић 2 део

"Петар Кочић је био сав човек свога краја и свога рода", пише Андрић. А како изгледа тај Кочићев крај данас и од каквог је он то рода? Екипа Око магазина ишла је путевима који су у великом делу обележили живот Петра Кочића.

Обишли смо Стричиће, село у којем је писац рођен. Затим смо били у манастиру Гомионица, ту се Кочићев отац замонашио и у манастирксим зидинама млади Петрашин научио је да пише прва слова. Ту је упознао и прве јунаке својих прича. Због једне од тих прича, "Јазавца пред судом", Кочићу је, касније, за петама била аустријска жандармерија; много је аустријске власти погодило Кочићево шегачење са њиховим судом. Зато је морао једне ноћи, тајно, да се ожени у цкви Брвнари, у Лакташима, поприлично далеко и од Стричића и од Гомионице.

За време Кочићевих дана, највише људи дође у Стричиће на борбе бикова. У првом делу емисије видећете и како се бикови припремају за борбу у кориди. Упознаћете Драгана Каурина - Кобру, тренара бикова, Стипу Биланџију, човека који тврди да је корида учинила више на помирењу народа од било ког другог спорта, неке владине или невладине организације. Пре 50 година Недељко Шкрбић освојио је кориду, ове године пехар у дом Шкрбића иде да поврати његов син Радован са биком Зећевцем; и њих смо обишли. На кориди у Стрчићима нисте били ако нисте упознали Думана, човека који не жали пара како би победио. Ове године је уложио безмало 20.000 евра и дошао је са 4 бика

Уредник: Горислав Папић
Аутор емисије: Далибор Жарић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво