Живот и стандарди- Божић у Клокоту

Најрадоснији хришћански празник везује се за многа предања и веровања која потичу још из паганских времена, а наши преци су их касније прилагодили хришћанској вери. Божићни обичаји на Косову и Метохији разликују се од села до села, а свима им је заједничко да симболизују напредак и срећу у породици.

У селима Kосовског Поморавља, посебно у клокотској општини, обичаји су нарочито сликовити и разноврсни. Ритуали током вишедневног божићног славља имају како обележја старине, тако и бројне ововремене примесе, које не умањују лепоту светковине.

Бадњи дан претходи Божићу и најављује га, а уједно је и последњи и најстрожи дан божићног поста. Тог јутра већ се припрема печеница. Етнолози сматрају да корене овог обичаја треба тражити у старозаветним причама о приношењу жртава Каина и Авеља, синова Адамових.
Сам Клокот интригира и лепотом природе и историјским траговима који сежу далеко у историју.
За пећину подно храма Светог Николе верује се да је била насеобина најстаријих цивилизација на овом подручју.
Осим чеснице, за сам Божић месе се и обредни колачи - "гуска", "јарам" и остали намењени стоци, кући, домаћину, усевима... Током божићног јутра има још ритуала, потеклих из давних времена о којима говоримо у емисији "Живот и стандарди".

Аутор: Татјана Манојловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво