Око магазин- Слободан Пенезић Крцун

Слободан Пенезић Крцун поново је међу Ужичанима. Историјски архив у овом граду од породице Пенезић добио је вредну документацију и ствари које су припадале некадашњем председнику српске владе који је страдао у мистериозној саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали пре 55 година.

У јесен 1941. године, у време Другог светског рата, тек свршени студент агрономије Слободан Пенезић у Ужицу ће добити важну улогу од свог врховног команданта - да брани комунистичку револуцију. Осим што је био мач револуције, Крцун је носио пушку, као политички комесар Друге пролетерске бригаде. А 20 година касније постаће најмоћнији Ужићанин у целој земљи, први полицајац и премијер Србије. Одиграће кључну улогу у организацији годишњице револуције у Ужицу 1961. године, отварању ваљаонице бакра у Севојну и модернизацији града

Човек који је у свом крају 40-их остао упамћен по обрачуну са народним непријатељима, од којих је најпознатији био предратни комуниста Живојин Павловић, као утицајни политичар у Београду дружиће се са песницима, глумцима, биће бранилац слободе у уметности, биће заслужан што је саграђена Маракана. Крцун је погинуо у мистериозној саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали, а народ из његовог краја, склон смишљању песама, касније ће смислити стихове "Златиборе, шапни Тари, да Крцуна уби Стари".
У емисији Око магазин погледајте шта је Крцун био за Ужице 40-их, а шта 60-их година, и да ли ће нови документи који су поклоњени Историјском архиву у Ужицу открити позадину политичког сукоба Крцуна са Јосипом Брозом.

Аутори: Стеван Костић и Горислав Папић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво