Траг- Колонизација Баната

Емисија се бави самим почетком спровођења Уредбе о расподели обрадиве земље добровољцима из Првог светског рата, колонистима, аутоколонистима и оптантима, као и применом првих одредаба Закона о аграрној реформи и колонизацији.

То је сем поделе земље учесницима рата био и почетак стварања нових насеља на простору средњег Баната, јер је практично на ледини саграђено четири села, док су три проширена.

Тако је промењена топографска слика овог дела Баната, а насеља која су настала била су искључиво од православног живља, па је промењена и национална слика на простору где су живели Немци, Мађари, Румуни и Словаци. Александрово, Банатско Карађорђево, Војвода Степа и Банатско Вишњићево сада су међу најмлађим селима у Србији по датуму оснивања.
Аграрна реформа и колонизација после Првог светског рата је обезбедила сваком колонисти или добровољцу пет хектара земље и окућницу, али је са друге стране значила и укидање феудалних односа у новонасталој држави Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.
Додатно је то требало да смири послератне тензије, јер је већини осиромашеног народа једини извор прихода био од пољопривреде, а дата је прилика многима да започну нови живот.

Аутор: Миле Новаковић
Уредник: Љубисав Алексић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво