Око магазин- Тамо далеко у Шкотској

Како је 26 српских дечака после повлачења преко Албаније, пре тачно стотину година стигло у престижну школу у Единбургу - прича која на релацији Шкотска - Србија живи више од века.

Потомци тих дечака су у јуну 2016. године позвани у Единбург на јубилеј - век од доласка њихових предака у приватну школу "Џорџ Хериот". По традицији, ова школа прима избеглице и сирочад, а то се десило и са српском децом која су преживела голготу и стигла на Крф 1916. Названи су "српски Хериотери".

Екипа Око магазина са овом причом публику је упознала 2011. године, а ова емисија представља ново "допуњено" издање, у коме прати њихове потомке и бележи нове приче о деци која су доживела једно невероватно искуство - о томе како су се школовали, како су играли рагби, како су живели после два рата.
Један од Хериотера, Светомир Марјановић је отац чувеног Ђорђа Марјановића. Говоримо и о Живојину Ковачевићу, архитекти који је започео рад на Храму Св. Саве. Причамо и о Стивену Џорџу, тачније Славољубу Ђорђевићу, који је послат у суседни Глазгов. Један од ретких дечака који се после рата није вратио у Србију, завршио је као лекар на Бахамима.

Аутор емисије је Наташа Ђулић Бановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво