Траг у простору- Сага о господарима брзине

За птице се одувек веровало да поседују магична својства. Сматране су гласницима богова, а у многим културама света и данас се верује да птице представљају везу између неба и земље.

Према веровању старих народа, птице су симбол бесмртности и свака има одређено значење. Соко није као остале грабљивице. Својим савршеним летом, пленио је и одушевљавао човека од давнина, а сиви соко је једна од највише проучаваних птица. У народној епској поезији сиви соко је описан као ловац на утве златокриле. Ова птица је представљала симбол витештва, снаге, брзине, борбености и спретности. У српским народним песмама често се помињу соколови и орлови. Због својих изванредних летачких способности сиви соко је од давнина коришћен као свестрана ловна, односно соколарска птица.

У средњем веку соко је био оличење владарске власти. Поред злата и свиле, били су најцењенији поклон дариван са двора на двор. Као симбол појављује се свуда: на надгробним споменицима, новцу, минијатурама и орнаментима, у називима многих планина и места. Центар за одгајање соколова био је у старој Рашкој, недалеко од манастира Студеница, за који се верује да је остао нерушен од Турака зато што су његови монаси били вешти у узгајању и тренирању па су Турцима данак плаћали соколима. Соколари су најчешће узимали само по једног младунца из легла и тако се трудили да не угрозе опстанак врсте. Само владари и најимућнији људи тог времена су ловили соколовима. 

Ипак однос човека према овим птицама није увек био однос дивљења и поштовања. Шта више 19. марта 1902. године, донета је међународна конвенција којом је већина птица грабљивица проглашена за штеточине. Тиме је њихово уништавање легализовано, а за многе врсте био је то рат до истребљења. Прве идеје о заштити птица грабљивица везане су за Париску конвенцију, из 1950. године, којом су начелно заштићене све врсте. Вашингтонска, односно Међународна конвенција о трговини угроженим животињама и биљкама, из 1973. године; Бернска, или Конвенција о заштити европског живог света и природних станишта из 1979. године; потом Бонска или Конвенција о миграторним врстама, Директива и Резолуција Европске Уније, као и ЦИТЕС конвенција, само су део глобалних покушаја да се птице грабљивице заштите од уништавања. И код нас је строго забрањено свако нарушавање њихових природних станишта, убијање, узимање из природе или било кој вид трговине дивљим птицама грабљивицама.

Нажалост убијање соколова ни данас није престало.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво