Из сенке прошлости- Два века породице Христић

У Београду има јако мало породица чији родослови досежу двеста година у прошлост. Стара Београдска породица Христић води порекло од Ристе, то јест Христе Ђорђевића, који је за време Првог српског устанка са братом Величком, из Бугарске, из места Самоков, дошао у Србију и прикључио се Карађорђевим устаницима.

По пропасти устанка, накратко се враћа у Бугарску, ту се жени Екатарином и поново долази у Београд. Христа Ђорђевић је имао два сина Филипа и Саву. И један и други су рођени у Београду. О старијем Филипу говори емисија Успомене Филипа Христића. Његов праунук је био Јован Христић, песник, есејиста, уредник у Нолиту, председник Удружења књижевника Србије, професор Факултета драмских уметности у Београду. 

Праунук Филиповог брата Саве је Слободан Христић. Слободан прикупља и чува документа и све што сведочи о прошлости те угледне породице. Свака генерација била је високо образована и значајно присутна на друштвеној сцени Србије. Филип је докторирао право на Сорбони (1849), његов брат Сава, Слободанов прадеда, био је судски практикант, затим адвокат и судија. О њима и другим прецима говори Слободан Христић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво