Траг у простору- Тајне поруке природе

Гаџин Хан припада региону Ниша. Некада се звао Прокопова Кутина. Легенда каже да је пут који је ишао из правца Ниша, прокопан, па је место названо Прокопана или Прокопова Кутина.

Када су око 1850. године браћа Станко и Стојан Николић ту саградили хан, име је добио по Станку, коме је надимак био Гаџа, па су сви говорили да иду у Гаџин Хан. Истина тек 1944. године Прокопова Кутина званично мења име у Гаџин Хан.

Сува планина као да чува овај питоми крај препун извора. И само име Заплање каже да лежи иза, или "за планином", па су тако и становници Запланинци или Заплањци. За себе кажу да су најбољи кречари, најбоље ћумурџије, надалеко познати по грнчарству, а данас се све више окрећу гајењу лековитог биља. Упркос чињеници да у овом крају не постоји традиција гајења лековитог биља интересовање је сваке године све веће.

Сама Сува планина је, кажу права ризница лековитог биља. Предани истраживачи до сада су овде забележили 1.261 биљну врсту, и сваке истраживачке године открију још по неку, до тада непознату за ову планину, а неке су биле новитет за флору Србије. А ако бисмо знали шта, где и како да тражимо, зачас бисмо напунили корпу мирисним биљем и шумским плодовима.

Уредник: Милица Барјактаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво