Монотематска емисија- Сирија бисер истока

Блиски исток одувек је привлачио пустолове, владаре и освајаче. Сирија је земља источног Медитерана, пуна природних лепота, историје и библијских прича.

То је земља где се срећу три континента: Азија, Африка и Европа. Кроз Сирију је некада водио и Пут свиле, од Европе до Кине, од Палмире и Хомса до сиријских лука на Медитерану.
Трговачки каравани из Кине сусретали су се са јапанским у Палмири, оази у сиријској пустињи, а одатле су кретала три: један ка Алепу, где су били европски трговци, други у Латакију и Тартус, а трећи ка Дамаску.
Пут до непрегледних пространстава сиријске пустиње, води поред Багдад кафеа, који се налазио на Путу свиле, где је снимљен и истоимени филм. Најзанимљивија станица и преноћиште за трговце свилом била је Палмира. Арапи је зову Тадмуд (Чудо), на арамејском Тадморто. Ту су се каравани заустављали да људи предахну, али и да излече ране и умор.
Палмира је и град једне легендарне жене. Зенобија, осим што је била лепа, била је и енергична и мудра владарка. Данас је Палмира једно од највреднијих археолошких налазишта на Блиском истоку са споменицима јединствених облика у којима се препознају арамејски, семитски, грчки и римски утицаји.
Сниматељ је Зоран Шкрбић, а уредник емисије Небојша Котлајић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво