Мирис кише на Балкану, 14-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице сефардских Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

Рат се ближи крају. Код Бланки и Марка појављује се гост којег нису очекивали - Милош Ранковић. Милош је болестан од рака и дошао је само да би се распитао о Рикиној судбини.

У селу Грбавче комшија дотрчава до Томине и Спасенијине куће са вешћу да се нека војска приближава селу и да морају бежати. Рики одбија да крене и остаје сама у кући. Недуго затим, одред љотићеваца долази и вођа наређује да је стрељају. Рики спашава један поручник, који ју је препознао из Народног позоришта.

Милош на самрти у сузама признаје Марку да је само Рики волео и да жали што је барем још једном неће видети. Вест о Милошевој смрти стиже и до Грбавча - Рики проналази његову читуљу у "Политици" и пада у велику депресију праћену грозницом. Из тог стања поврати је Бланкино писмо и пакет који јој стиже из Београда.

У Сермионеу, Диди је упознала младог америчког инжињера Клифа Мортона. Рађа се љубав и Клиф убрзо испроси Диди. Клара, Пол и Диди одлазе са Клифом у Америку. Руси се приближавају Београду и Рики једним џипом полази са њима код Бланки и Марка. Велику срећу при поновном сусрету донекле јој помути вест о смрти Буке и њене деце. Неколико година касније, Бланки, Рики и Вера одлазе на сефардско гробље у Сарајеву, на чијим рушевинама не проналазе гробове својих најмилијих.

А неколико деценија касније, у своме стану у Његошевој улици у Београду, стара Бланки Кораћ заклапа странице свог дневника срећна и поносна на историјат и заједништво своје храбре и честите породице Салом.

Главне улоге у ТВ серији Мирис кише на Балкану тумачили су: Мирка Васиљевић (Бланки Салом), Александра Бибић (Рики Салом), Синиша Убовић (Марко Кораћ), Марија Вицковић (Клара Салом), Тамара Драгичевић (Бука Салом), Калина Ковачевић (Нина Салом), Стефан Бузуровић (Атлета Салом), Љиљана Благојевић (Естера Салом), Предраг Ејдус (Леон Салом), Рената Улмански (стара Бланки Кораћ) и Игор Дамјановић (Милош Ранковић).
Редитељ Љубиша Самарџић, сценариста Ђорђе Милосављевић, продуценти РТС и Синема дизајн

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво