Други век – Кен Лоуч

Ако се на неког филмског аутора може применити теорија да целог живота снима један филм, онда је међу најбољима у тој категорији свакако Кен Лоуч, британски редитељ највише репутације, добитник награде „Александар Лифка" (2008) коју Фестивал европског филма на Палићу додељује за допринос европској кинематографији.

Вишеструки добитник значајних фестивалских признања међу којима је и Златна палма за „Ветар који њише јечам", Кен Лоуч је аутор који се деценијама бави радничком класом, односно обичним људима којима није дозвољен или могућ - нормалан живот.

Декларисани левичар и оштар опонент британској власти, Лоуч је жестоко критиковао владавину Маргарет Тачер, нарочито њен економски сегмент („Шљам", „Киша камења"), затим је неколико важних филмова посветио британској политици према азилантима ( „Ово је слободан свет") а врло оштро говорио је о британском прусуству у Северној Ирској („ Тајни распоред" , „Ветар који њише јечам")...

Свим темама и свим јунацима Лоуч прилази са искреним осећајем за правду и слободан живот и са врхунском вештином да чистим и јасним филмским језиком дочара суштину и аутетничност појединачне људске и опште друштвене драме.

О свему томе Кен Лоуч је говорио у интервјуу који је на Палићком фестивалу дао уреднику емисије „Други век" Небојши Поповићу.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво