Мирис кише на Балкану, 12-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбине пет сестара, сефардских Јеврејки из Сарајева и њихових породица током Другог светског рата.

Нина одводи Буку у болницу. Славку није право што су му Марко и Бланки у стану, пошто је уплашен за своју безбедност јер је Бланки јеврејка. Принуђени су да пронађу нови стан. Атлету и Зденку на своје сеоско имање у Хрватској прима локални земљопоседник газда Мартин.
По повратку из посете Буки, Леона и Кокија испред куће сачекује усташка патрола и хапси их. Та вест стиже и до саме Буке, али је Нина уверава да ће све бити у реду.  Нешто касније, Нина затиче код куће припитог Шкора, који јој на благ начин саопшти да су усташе, при депортацији у логор, ликвидирале и Леона и Кокија. Нина крије ту вест од Буке. Марко посећује Рики у салону и исприча јој све кроз шта су последњих месеци пролазили он и Бланки. 
Нешто касније, по Марковом одласку, у салону се појављује усплахирена Ерна која каже Рики да су је пријавили полицији и да мора што пре да побегне из Београда. Пред бекство ће само морати са се, са осталим јеврејима, пријави на Сајмиште на попис, Рики је уверава да је у питању превара и да ће је Немци одвести у логор и тамо убити. Изненада, појављује се Санда Гашић, балерина.  Знајући за проглас Немаца и Рикину ситуацију, Санда јој понуди да је сакрије у резервни стан њенога мужа који је високи функционер у полицији, јер је тамо Немци неће тражити. Након доста убеђивања Рики ипак пристаје и, тешка срца, последњи пут излази из свога салона. Санда јој доноси храну у стан и припрема јој лажна документа за бег из Београда у село Грбавче, код Сандиних рођака. Бука умире у болници и Нина је сама, у присуству Шкора, сахрањује крај гробова њихових родитеља. Клара у Италији полако распродаје свој накит не би ли прехранила децу.

У главним улогама: Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Синиша Убовић, Тамара Драгичевић, Стефан Бузуровић... специјални гости: Радмила Томовић, Наташа Балог, Вања Ејдус, Дубравка Ковјанић, Новак Билбија, Ана Стојановић, Андреј Шепетковски, Урош Јовановић, Милан Марић, Дубравко Јовановић, Милица Милша...
Редитељ Љубиша Самарџић, сценариста Ђорђе Милосављевић, продуценти РТС и Синема дизајн

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво