Мирис кише на Балкану, 10-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбине пет сестара, сефардских Јеврејки из Сарајева и њихових породица током Другог светског рата.

Марко са Бланки, Рики и Нином стиже у своју викендицу на Илиџи, а исто вече отпочиње бомбардовање Сарајева. Испред зграде их чека ненадани гост - Милош. Он је у униформи краљеве војске и одбија да дезертира иако га Марко и Бланки убеђују у супротно.

Без Рикиног поздрава Милош одлази од њих. Нина издаје свој салон католкињи Лизи, па одлази да негује болесну Буку. Рики ипак мора да се врати у Београд да јој, као избеглици, не би запленили салон. Мирхад упозорава Марка да је судбина њиховог листа у опасности. Усташка војска улази у Сарајево.
Исто вече, усташе долазе у њихову кућу и хапсе Марка. Шкоро се изненада враћа из рата .Нина трчи да саопшти Бланки радосну вест, али се брзо растужи кад сазна да је Марко у усташком затвору. Бланки односи Марку храну у затвор, стално подмићујући чуваре. Антон Пергер, Марков колега и пријатељ, даје Бланки корисне информације пошто има везе у затвору. Бланки све покушава не би ли Марко био пуштен: одлази и до новог шефа полиције Крстуловића као и до католичког надбискупа Шарића да моли за његов живот али је обојица одбијају.

У главним улогама: Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Синиша Убовић, Тамара Драгичевић, Игор Дамјановић, Горан Навојец и други.
Редитељ Љубиша Самарџић, сценариста Ђорђе Милосављевић, продуценти РТС и Синема дизајн

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво