Други век – Зоран Симјановић, 1. и 2. део

Композитор Зоран Симјановић спада у антологију југословенског и српског филма.

Не само зато што је написао музику за 63 играна филма и 60 песама које су изведене у тим филмовима већ пре свега зато што се ти филмови памте и препознају и по његовим нотама. Теме из „Петријиног венца", "Мириса пољског цвећа", филма - серије „Грлом у јагоде", „Балкан експреса" или „Тито и ја" , „Бурета барута" и „Маратонци трче почасни круг" јесу она музика која једнако добро живи и као део филмске целине али и ван ње.

Богатој Симјановићевој филмској биографији посвећене су две емисије Други век. У првој епизоди, оснивач група „Елипсе" и „Силуете" говори о својим музичким почецима, уласку у филмску уметност , а посебно о сарадњи са прашким студентима Гораном Марковићем, Срђаном Карановићем и Гораном Паскаљевићем . Да је урадио само оно што је учинио у периоду од „Специјалног васпитања" па до „Сјећаш ли се Доли Бел ?" и „Маратонци трче почасни круг" то јест од 1976. до 1982. године било би довољно за сваку историју и антологију филма.

У другој епизоди серијала "Други век" о композитору Зорану Симјановићу, чућемо Симјановићеве рекације на чињеницу да његова филмска музика има третман народне умотворине...

То јест, да многи и не знају да теме из „Петријиног венца" или „Мириса пољског цвећа" нису народна музика већ ауторско дело. Чућемо и како је настала музика за те филмове , а Симјановић ће објаснити зашто не дозвољава да се његове антологијске филмске ноте користе у рекламама, шпицама и џингловима.
Иако је наш највећи композитор филмске музике, Симјановић је редак гост у филмовима младих аутора. Сазнаћемо и зашто је, попут Срђана Карановића и Симјановић одлучио да престане да се бави филмом.

Уредник и аутор Небојша Поповић, произведено 2013. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво