Мирис кише на Балкану, 7-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић.Прича прати судбину породице Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

Рики се вратила из Дубровника у Београд, бриљира на сцени Народног позоришта па је управник Предић шаље у Париз у чувени Легатов балетски студио на усавршавање.
Бланки и Марко живе и даље у хармоничној вези. Марко предлаже Бланки да јој изнајми стан и она то прихвата. Рики стиже у Париз и започиње напорне вежбе у Легатовом студију мада је све време мучи носталгија за домом. Нина ускрати Бланки последњу недељну плату у салону због тога што се одселила од куће и Бланки се посвађа с њом и да јој отказ.
Рики упознаје господина Хигинса, власника познате балетске трупе из Лондона. Он јој, одушевљен њеним наступом код Легата у студију, понуди ангажман у својој трупи. Рики радосно пристане, али обећа да ће доћи тек након годину дана, кад одужи дуг Народном позоришту што су је послали у Париз. По повратку у Београд на станици је сачека Милош. Дан касније, Рики наступа у улози Лабуда у чувеном балету "Лабудово језеро". Све почиње добро и бриљантно али, изненада, у сред једне сцене, Рики се болно ухвати за леђа и стропошта на под.
Неколико београдских лекара поставља јој различите дијагнозе те Рики одлучи да оде у Загреб по мишљење чувеног сефардског лекара, доктора Баруха. У Загребу је сачека Атлета којег није видела јако пуно времена. Али, код доктора Баруха Рики сазнаје болну истину - кости су јој слабог састава и никада више неће моћи да игра балет. Сломљена, враћа се у Београд где доживи нове ударце судбине: Народно позориште скинуло ју је са платног списка, а Милош јој се више не јавља. Рики одлази у његов стан, али тамо је сачека његова жена Нена и грубо отера. Не знајући куд даље, Рики се враћа породици Салом, у Сарајево...

У главним улогама: Љиљана Благојевић, Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Синиша Убовић, Игор Дамњановић, Стефан Бузуровић, Радослав Миленковић, Михаило Лађевац, Небојша Дугалић, Бранка Шелић и други.
Редитељ Љубиша Самарџић, сценариста Ђорђе Милосављевић, продуценти РТС и Синема дизајн

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво