Читај ми!

Мирис кише на Балкану, 10-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице сефардских Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

Марко са Бланки, Рики и Нином стиже у своју викендицу на Илиџи, а исте вечери почиње бомбардовање Сарајева. Марко због опасности која вреба Јеврејима, у Бланкином пасошу брише њено девојачко презиме. После два дана сви се враћају у Сарајево и испред зграде затичу Милоша. Он је у униформи краљеве војске и одбија предлог Марка и Бланки да дезертира. Нина издаје свој салон католкињи Лизи и одлази да негује болесну Буку. Рики мора да се врати у Београд, да јој, као избеглици, не би запленили салон. Мирхад упозорава Марка да је судбина његовог листа у опасности. Усташка војска улази у Сарајево. Марку је заплељена имовина и он сломљен долази кући. Бланки га убеђује да морају одмах побећи из Сарајева, али Марко то одбија. Исте вечери је ухапшен. Шкоро се изненада враћа из рата и сачекује Нину пред салоном. Бланки носи Марку храну у затвор, стално подмићујући чуваре. Марков колега и пријатељ Антон Пергер даје Бланки корисне информације пошто има везе у затвору. Бланки одлази до оца Јанка који их је венчао са намером да се разведе, јер сматра да је Марку на робији њено порекло отежавајућа околност. Свештеник је разуверава. Бланки све покушава не би ли Марко био пуштен. Одлази и до новог шефа полиције као и до католичког надбискупа да моли за његов живот, али је обојица одбијају. Но, Бланки не одустаје и смишља нови план-да Марко буде пребачен у затворску болницу из које је шанса за бекство много већа.

У главним улогама: Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Синиша Убовић, Тамара Драгичевић, Марија Вицковић, Калина Ковачевић, Стефан Бузуровић Танасије Узуновић, Јелисавета Саблић, Милан Васић, Драган Петровић... и други.

Уредник серије Марко Новаковић, сценариста Ђорђе Милосављевић, редитељ Љубиша Самарџић
Серија је снимљена у продукцији РТС-а и продуцентске куће „Синема дизајн".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво