Мирис кише на Балкану, 5-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице сефардских Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака

Рики се враћа са састанка са Милошем и говори Бланки да је Милош воли и да се спрема да са балетом крене на турнеју у Шпанију. Неколико дана касније, у Београд долази Марко са својим пријатељем новинаром Мирхадом који жели да направи велики интервју са Рики. Она је пристала али током интервјуа прећуткује одговор на питање о њеном емотивном животу. Дан касније публика је Рики наградила овацијама на премијери балета „Успавана лепотица". Рики је успех прославила у Скадарлији са Бланки, Мирхадом и Марком а у једном тренутку придружује им се и Милош. Наредног јутра Марко и Мирхадом одлазе за Сарајево а Рики на коктелу приређеном у њену част упознаје новинара Душана Антића који је врло лепо писао о њеној игри у „Политици. Исте вечери, Милошева супруга Нена Ранковић, одлази да посети Рики и Бланки. Њих две су се сакриле у собу, не би ли избегле сусрет. Пре одласка у Шпанију, Рики и Бланки одлазе у Сарајево. Цела породица Салом је на окупу, а дошли су и Иво Валић и Шкоро. Исто вече, изненада умире отац Леон. Након сахране, Клара одлази са Ивом у Загреб, а Рики на турнеју у Шпанију. Мама Естера шаље сина у Загреб да би га склонила од куће јер се пропио, а Бланки упознаје са Ђани Алфаном, младим сефардом из Италије, не кријући жељу да се њих двоје венчају. Бланки игнорише мајчин предлог и бежи са Марком у Загреб. Рики се враћа из Шпаније и састаје са Милошем који је моли за још мало стрпљења за њихову везу. Разочарана Рики одлази у посету породици у Сарајево. Са пуно усхићења прича им о Шпанији, прапостојбини њиховог народа.

У главним улогама: Љиљана Благојевић, Предраг Ејдус, Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Синиша Убовић, Тамара Драгичевић, Марија Вицковић, Калина Ковачевић, Стефан Бузуровић Танасије Узуновић, Јелисавета Саблић, Милан Васић, Драган Петровић... и други.

Уредник серије Марко Новаковић, сценариста Ђорђе Милосављевић, редитељ Љубиша Самарџић

Серија је снимљена у продукцији РТС-а и продуцентске куће „Синема дизајн".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво