Мирис кише на Балкану, 1-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице сефардских Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

Сарајево, 1914. године. Неколико дана пред долазак престолонаследника Франца Фердинанда , Естера приповеда Бланки о доласку Јевреја-сефарда на Балкан. Рики је отишла до дућана да купи со за јело, али се заиграла испред прозора балетске школе. Буку муче љубавни јади. Заљубљена је у Давида, власника антикварнице. У Давидовој антикварници стално обитава Данијел, младић којем се Бука веома допада. Давид убеђује Буку да је за њу боље да се уда за Данијела. Бука у сузама одлази код сестара Кларе и Нине. Нина је власница продавнице шешира у коју редовно долази госпођа Нинковић, једна од највећих сарајевских трачара. Породица Салом се окупља на ручку. Сви, осим заигране Рики. Након ручка у посету долази стара Нона Салом са своје две сестре. Бука пристаје да позове Данијела да дође у њихову кућу на вечеру. На вечери је Данијел и запроси и она пристане да се уда за њега. Ипак, касније уплакана признаје мајци да не воли Данијела. Наредног јутра, Данијел долази по Буку да је води на дочек престолонаследника. И остале сестре, узбуђене, спремају се за ту велику светковину.

У главним улогама: Љиљана Благојевић, Предраг Ејдус, Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Тамара Драгичевић, Марија Вицковић, Калина Ковачевић, Стефан Бузуровић Танасије Узуновић, Јелисавета Саблић, Милан Васић, Драган Петровић... и други.

Уредник серије Марко Новаковић, сценариста Ђорђе Милосављевић, редитељ Љубиша Самарџић

Серија је снимљена у продукцији РТС-а и продуцентске куће „Синема дизајн". 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво