Други век – Џим Шеридан

Уз Никиту Михалкова и Емира Кустурицу, један од најзначајнијих гостију 20. Палићког фестивала био је ирски редитељ Џим Шеридан. Он је у својству предавача кога је позвала Европска филмска акдемија разговарао са младим филмским редитељима и преносио им тајне заната у оквиру пројекта "Недеља у природи".

Шериданов филмски опус није велики, свега осам играних филмова, али је изузетно значајан. Он је показао како се са релативно локалним темама постиже универзална разумљивост и сходно високом квалитету филмова и међународни успех.

Шеридан је касно почео да се бави филмом али је деби у четрддесетој години био изузетан. Филм "Моје лево стопало" о писцу и сликару Кристију Брауну који је боловао од церебралне парализе, донео му је номинацију за Оскара за режију, а ту велику награду добили су глумци тог филма Данијел Деј Луис и Бренда Фрикер. И други филм "Поље" снимљен наредне, 1990. године, имао је велики успех и Шеридана је промовисао као аутора који се бави суштином Ирске и Ираца. Такви су његови следећи филмови "У име оца" и "Боксер" у којима храбро и на високом уметничком нивоу анализира проблем Северне Ирске укљештене између ИРА-е и Британаца. Увек кроз судбину човека који покушава да живи без сврставања што је у подељеној земљи унапред изгубљена борба.
Као и већина Ираца и Шеридан ради у Америци где је најпре начинио један од најбољих филмова о ирским емигрантима и емигрантима уопште, "У Америци" а затим са Фифти Сентом (50 Цент) у главној улози режира биографски крими драму "Обогати се или умри покушавајући" о реперу који престаје да дилује дрогу да би се бавио музиком. Његов наредни пројекат "Браћа" рађен по истоименом филму Сузан Бир, један је од најбољих римејкова новијег доба док му последњи филм "Кућа снова" упркос учешћу Данијела Крејга, Наоми Вотс и Рејчел Вајс није донео жељени успех.
У емисији "Други век" Џим Шеридан говори о Ирској као вечитој инспирацији, о раду са глумцима, о реаговању ИРА-е на његове филмове, о раду у Америци...

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво