Други век – Боро Драшковић

Међу домаћим филмским редитељима мало је таквих интелектуалаца какав је Боро Драшковић, човек огромних интересовања и страсти и широког поља уметничког деловања.

Осим на филму режијом се бавио и у позоришту, на радију, на Универзитету. Писац је и новинар. Укратко, он је човек који суштински промишља оно чиме се бави.

Иако је на филму дуже од педесет година, Боро Драшковић је феномен домаће кинематографије јер је за то време снимио свега пет играних филмова: "Хороскоп", "Нокаут", "Усијање", "Живот је леп" и "Вуковар, једна прича". Мало али сасвим довољно да и код куће и у свету остане упамћен и поштован управо као филмски редитељ.
У емисији "Други век", Боро Драшковић објашњава зашто је снимио свега пет играних филмова и да су као последица тога настајале његове друге уметности, а тренутно и књига коју пише под радним насловом "Моји неснимљени филмови". Такође, открива шта је научио од Јиржија Кавалеровича и Анџеја Вајде с којима је сарађивао на филмовима "Фараон" и "Сибирска леди Макбет".
Такође, Боро Драшковић објашњава можда и најјачу нит која обједињује његов опус - осећај за актуелну стварност као предосећање будућих догађања. Можда и због тога његови филмови делују јаче, промишљеније и делотоворније него онда када су се појављивали и када су боље пролазили у свету него у Србији и Југославији.
Посебно, Драшковић тумачи везаност свог филмског опуса за Херцеговину, за литературу и писце јер косценаристи су му били Зуко Џумхур и Мирко Ковач а два филма су инспирисана делима Александра Тишме и Вилијема Шекспира док је за телевизију екранизовао Ернеста Хемингвеја и адаптирао приповетке Сима Матавуља.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво