Други век – Предраг Пега Поповић

Овај „Други век" посвећен је Предрагу Пеги Поповићу, познатом директору фотографије и једном од оснивача катедре за камеру на ФДУ у Београду. Завршио је ФАМУ у Прагу и постао први дипломирани филмски сниматељ у Југославији.

У сваком од 26 играних филмова које је снимио Пега Поповић је био та изузетно важна спона између редитеља и глумца , између идеје филма и његовог изгледа трагајући и проналазећи најбоља решења. Он је разноврстан сниматељ подједнако добар у са крана и у фару, ненадмашан у снимању из руке, човек који је светлом и бојама дефинисао филмску причу, професор колор кинематографије са изузетним смислом за црно-бело.
У његовој филмографији су ратне епопеје као што су „Сутјеска" , „Ужичка република" или „13.јул" али и „WР - мистерија организма", „Кордон" , „Усијање", рани радови Лордана Зафрановића и највећи део опуса Драгана Кресоје („Октоберфест", „Још овај пут", „Оригинал фалсификата", „Крај рата", „Пун месец над Београдом"....)
У емисији „Други век" Пега Поповић говори о силовитом почетку каријере који је обележен радом са Лорданом Зафрановићем, Душаном Макавејевим и ратним спектаклима. Посебан одељак емисије је сарадња са Драганом Кресојом као и прича о сарадњи са глумцима, о снимању филмском траком и електроником и о изгубљеној вези са колегама са којима је студирао у Прагу.
Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић, производња 2011. година.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво