Други век – Џафар Панахи

Пажња светске филмске јавности већ дуго је усмерена ка Ирану, где је после неколико хапшења и монтираних процеса, један од најпознатијих иранских и светских редитеља, Џафар Панахи осуђен на шест година робије са забраном да двадесет година пише сценарија, да режира филмове и да комуницира са страним новинарима.

Панахи је 2001. године први пут био гост ФЕСТА, где је представљао филм "Круг" као и претходна ремек-дела, "Бели балон" и "Огледало". У интервјуу који је тада дао уреднику емисије "Други век" Небојши Поповићу, Панахи је говорио о својим филмовима, али и о томе на какве тешкоће је почео да наилази после филма "Круг" и да је био свестан свега што му се може догодити. Већ тада је најавио да је спреман да се бори за своје идеје.

Десет година касније, уз инсерте филмова које је у међувремену снимио Џафар Панахи, и уз поруку коју је из затвора упутио Берлинском фестивалу који га је именовао у главни жири, у емисији "Други век" подсетићемо се речи тог великог редитеља и дивног човека који због достојанства и хуманости којим приступа уметности и животу - заслужује апсолутну подршку и највеће могуће поштовање.

Уредник и аутор: Небојша Поповић, произведено 2001. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво