Време чуда, филм

Време чуда је југословенски играни филм из 1989. године. Сценарио за филм су заједно написали Борислав Пекић и Горан Паскаљевић по мотивима Пекићевог истоименог романа из 1965.

Село Витанија (по узору на село које се према Библији налази надомак Јерусалима где је васкрсао четвородневни Лазар), септембар 1945, Други светски рат је тек завршен.

Нова револуционарна власт започиње борбу против народних обичаја и веровања те покреће процес "истеривања Бога".
Сеоска школа је изгорила у пожару, а власти проваљују у сеоску цркву и истерују попа. Један револуционар се пење на цркву и на крст качи заставу КПЈ. Остали револуционари крече фреске на зидовима.
Међутим, након сваког покушаја кречења зидова, фреске се чудом враћају. Комунисти овај чин доживљавају као контрареволуционарни акт.
Убрзо учитељ умире а у селу се појављује странац.
Младић кога нико не познаје додирује руке преминулог учитеља на одру, и подиже га из мртвих. Народ почиње да верује да је у њихово село стигао Христос и да чини чуда, а комунисти подизања из мртвих проглашавају контраревулуционарним чином. Проблем комуниста сада представља учитељ који се подигао из мртвих, јер револуција не верује у чуда.
Долази до сукоба две догме: примитивног тумачења комунизма и хришћанства.

Улоге: Предраг Мики Манојловић, Драган Максимовић, Данило Бата Стојкоивћ, Мирјана Карановић, Светозар Цветковић, Љуба Тадић...
Режија: Горан Паскаљевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво