Чуда Северне Европе: Шведска

Нордијска пространства и њихова нетакнута дивљина одувек су распиривале машту и стварале бесмртне приче. Дивљим севером доминирају природне силе и елементи, који диктирају начин живота и однос локалног становништва према поднебљу у ком живи. Пет филмова описују пет легендарних територија, које се простиру на површини четири земље (Шведска, Норвешка, Финска и Исланд), сликају из ваздуха портрет врха северне Европе у високoj резолуцији и сусрећу се са онима који га називају својим домом.

Чуда Северне Европе: Шведска Чуда Северне Европе: Шведска
У овом документарном серијалу откривамо народ Сами из Лапоније, тајгу, кулинарске традиције Шведске, дрвену архитектуру Норвешке и фауну Финске... Пролазимо кроз огромне дивљине и откривамо задивљујуће дивље животиње, као и традицију која се преноси генерацијама, инспиришући мушкарце и жене, незаустављиве у жељи да заштите драгоцену природну околину.

Протежући се на скоро две хиљаде километара између Данске и Норвешке, Шведска се одликује разноликошћу својих природних пејзажа, од идиличних села на југу, до тајги на северу. Смештена између 55. и 70. северног упоредника, претежно је субарктичка и две трећине њене територије често је покривено снегом током већег дела зиме. Док је Шведска делимично пољопривредно обрађена, као у шармантним руралним пределима региона Даларна, у центру, она је, пре свега, остала шумовита земља, са 70% земљишта прекривеног огромним шумама, углавном меког дрвета. Такође, има и широку морску обалу, омеђену финим пешчаним плажама на југу и стеновитим архипелазима, посебно на западној обали. На балтичкој страни, острво Оланд је рај за птице селице, док су сликовите долине Сканије, најјужније покрајине Шведске, произвођачи пшенице и млека.

 

Реприза , 11.децембар у 06:10 и 14:05 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво