Оне су померале границе: У шетњи са грофицом

Била је и Le femme du jour европских насловних страна, била је и француска грофица и пријатељица Жозефине Бекер, великог тенора Батистинија, али и страсна љубав једног нобеловца и прикривена жеља једног сликарског аскете. Али оно што би прво требало да имамо негде записано и да знамо о њој јесте да је била и да јесте наша прва школована вајарка - Вукосава Вука Велимировић.

Код нас то готово да није, нажалост, нигде записано. Тим је поразнија чињеница ако се зна да је о тој жени и уметници толико тога написано и у нашој и светској штампи, јер је у Европи излагала највише од свих наших уметника до касних тридесетих година прошлог века, само што то код нас није имао ко да ишчита.
Иако у Зборнику Народног музеја постоји списак њених скулптура - документовано 147 са три тачке и иако је готово од самог почетка члан УЛУС-а, ње нема на списку вајара у прегледу Музеја савремене уметности за период од 1870. до 1950, када је била и најприсутнија на уметничкој сцени. Али је зато има у прегледима значајних вајарки тог периода и у Француској и у Енглеској.
Уз маестралну фотографију Васка Васовића и мајсторску монтажу Ивана Васића емисију потписује уредник и аутор Оливера Панчић.

 

Реприза , 18.август у 02:10 и 10:10 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво