РТС Лаб: Псеудонаука

Надрилекарство, хомеопатија, видовњаштво и криптозоологија, само су неки од псеудонаучних праваца који су своју експанзију доживели деведесетих година прошлог века, пре свега, свеприсутношћу у медијима. Данас је потребан још већи опрез, јер су ове дисциплине добиле перфидније обличје.

Сведоци смо да је време пандемије популаризовало обиље теорија завера, а томе су допринели интернет и друштвене мреже, где се неистинити подаци најлакше и најбрже шире, коментаришу, допуњавају и добијају неслућене размере.
Дезинформације карактеристичне за псеудонауку присутне су и у новинским текстовима и телевизијским емисијама. Шта се крије иза сензационалистичког извештавања у медијима и каквим механизмима једно друштво може да стане на пут ширењу сензационализма?
Између осталог, у емисији сазнајте које друштвене околности погодују развоју квазинауке, шта то људе привлачи да се баве њоме и колико наши суграђани верују у њу.Гости РТС Лаба су: проф. др Ирис Жежељ са Одељења за психологију Филозофског факултета, астрофизичар Станислав Милошевић и научни новинари Марија Ђурић и Никола Здравковић.
Аутор емисије: Ријалда Мујезиновић
Уредник емисије: Мирјана Николић

 

Реприза , 11.август у 00:35 и 08:35 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво