Читај ми!

Фотодокументи портфолио: Лука Кликовац

Друга епизода нове сезоне серијала Фотодокументи портфолио, коју реализује Продукцијска кућа Филмарт, бави се уметничким опусом и иновативним фотографским приступом Луке Кликовца.

Фотодокументи портфолио: Лука Кликовац  Фотодокументи портфолио: Лука Кликовац

Радове Луке Кликовца публика је могла погледати на упечатљивим самосталним изложбама у Београду (Галерија Артгет КЦБ, Продајна галерија Београд, Дом омладине Београда, Уметнички простор У10, Галерија Атриум) као и Црној Гори (Атеље Дадо - Народни Музеј Црне Горе, Галерија Илија Шобајић - Центар за културу Никшић) које се дуго памте, јер Кликовац, који је дипломирао је и докторирао на Факултету примењених уметности у Београду где је данас уметнички сарадник, дуго и стрпљиво обликује визуелни израз тренутка у коме живимо.

Техничке иновације и изуми, студиозна конструкција сценографија и фотографских сетова као и екепримент такође су одлике рада Луке Кликовца. Ипак, ниједна иновације у његовом раду никада није сврха сама себи, већ је увек у служби прецизнијег представљана одређене идеје.

Можда најближи мишљењу Ролана Барта, да фотографија треба да потресе или покрене гледаоца, Кликовац је понекад испред свог времена по јасноћи визије коју успева да пренесе на пажљиво артикулисан начин.

Добитник прве награде конкурса Young Creative Chevrolet 2010. године на националном нивоу, члан УЛУПУДС-а од 2014. године. Кликовац данас припрема нове фотографије, које ће, због карактеристичног начина рада и истраживања, публика имати прилику да види тек за неколико година, суочавајући се још једном са неуралгичним питањима нашег доба, артикулисаним на неочекиван и провокативан начин, што је заштитини знак овог аутора.

 

Ауторка емисије: Милица Лапчевић

Сниматељи: МилицаЂорђевић, Сретен Вуковић
Монтажа: Сретен Вуковић
Продукција: Филмарт 2021.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво