Читај ми!

Студио 6: The Roentgen Connection

На програму je савремена музика за попречну флауту, блокфлауту и чембало. Свирају Каролина Бетер и Гошка Исфординг. Програм Silent Songs је инспирисан вокалном музиком и идејом – свирати песме без речи. Као што су теоретичари 18. века, попут Јохана Матесона, говорили, инструменталисти треба да се труде да што боље имитирају певаче, те је тако The Roentgen Connectionову поуку узео за мото програма. Због тога поред аранжиране вокалне музике Ање Ђорђевић и Родерика де Мана, могу да се чују композиције које као основу користе звучне и реторичке могућности инструмената.

 

The Roentgen Connection су основале флаутисткиња Каролина Бетер и чембалисткиња Гошка Исфординг, током студија у Амстердаму у марту 2002. године. Заједнички циљ је био изводити савремену музику на историјским инструментима. Контраст између инструмената прошлости и савремене музике музичарима The Roentgen Connection био је колико инспирација толико и изазов. Мисија је била ослободити ове инструменте из њиховог историјског контекста и дати им равноправну позицију у музици данашњице. Експеримент се брзо показао као успешан.
The Roentgen Connection је добио награде на разним међународним конкурсима: прво место на International Penderecki Competition for Modern Chamber Music у Кракову у Пољској у 2002. године и четврто место на Internationale Gaudeamus Vertolkers Competition for contemporary chamber music у Ротердаму у Холандији у марту 2003.
Дуо често сарађује са гостима који свирају на историјским, али и модерним инструментима, као што су Карин Пресмајер (виола да гамба), Барбара Линебург (виолина) и Сет Паркер Вудс (виолончело).
Преко сарадње са савременим композиторима, ансамблу The Roentgen Connection посвећено је више од тридесет нових композиција.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво